Gulasz z szynki z warzywami

Pożywny obiad dla całej rodzinki.

 

Składniki:

szynka

cebula

3 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

1/2 pora

olej

sól

pieprz

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

2 szkl. wywaru warzywnego

Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę.

Przekładam warzywa do mięsa. Wkładam wszystko do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut.

Po tym czasie wyjmuję szynkę z warzywami. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do szynki – stworzy się aksamitny sos.

Podaję z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

gulasz