Gołąbki – uwielbiam.
Mogłabym je jeść ciągle. Dlatego zrobiłam dużą porcję 🙂 Jedliśmy przez 2 dni – choć jestem osobą która stara się codziennie gotować coś innego. W tym przypadku – ten sam obiad przez 2 dni – z przyjemnością. Tak samo działa na mnie bigos 😉
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 torebki ryżu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki pieprzu
1 cebula
1 duża kapusta
2 marchewki
1 pietruszka – korzeń
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa
kawałek selera
2 łyżki śmietany
3 łyżki mąki
Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku i startą na tarce cebulę. Mieszamy.
W dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie.
W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką, selerem.
Gdy liście są miękkie wyjmuję je z wody, odkrawam łykowatą twardą część, nakładam łyżką porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później zwijam cały liść.
Do wielkiego garnka wkładam 2 liście z kapusty a na nie układam ciasno zawinięte gołąbki. Gdy zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut.
Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos.
Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis.