Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami w winnym sosie

Pyszny makaron o wyrazistym smaku. Doskonały pomysł na cudowny obiad.

 

Składniki:

makaron farfalle

2 filety z kurczaka

150 g szpinaku baby

100 g pomidorów suszonych na słońcu

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 kieliszek półwytrawnego białego wina (około 100 ml)

3 łyżki śmietany 18%

kilka pomidorków koktajlowych

listki świeżej bazylii

sól

pieprz

1/2 łyżeczki suszonego oregano

 

Makaron gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.

Na patelni umieszczamy masło. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka solimy i pieprzymy. Gdy kurczak się usmaży, wyjmujemy go łyżką cedzakową. Zostawiamy masło na którym smażył się kurczak. Kurczaka odkładamy na bok. Wrzucamy do masła szpinak. Jeśli zostało Wam mało tego masła możecie dodać jeszcze jedną łyżkę. Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, oregano. Dusimy wszystko razem aż szpinak straci swoją objętość.

Dolewamy wino, dodajemy kurczaka i mieszamy. Wino powinno wyparować. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy, chwilę dusimy. Dodajemy makaron, mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i listki świeżej bazylii.

Smaczne to było 😉

makaron kokardki z kurczakiem

makaron kokardki z kurczakiem1