Ciasto z borówkami

Szybkie ciasto idealne do weekendowej kawy. Cudownie chrupią w nim borówki. Jest wspaniałe.

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie

 

Potrzebujemy także:

2 galaretki truskawkowe

750 g borówek (tyle ja użyłam, jeśli macie mniej możecie wykorzystać mniej)

 

Masa:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%

1 łyżka cukru pudru

Śmietanę 30% miksujemy, gdy już jest sztywna dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy.

 

Przekrawamy biszkopt,  układamy z powrotem do formy w której się piekł, na spód wykładamy masę, wykładamy na masę 500 g borówek, wciskamy borówki w masę, przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy na biszkopt borówki i później wylewamy tężejącą galaretkę.

 

ciasto z borowkami1

ciasto z borowkami2

ciasto z borokami3