Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy

Gołąbki – uwielbiam.

Mogłabym je jeść ciągle. Dlatego zrobiłam dużą porcję 🙂 Jedliśmy przez 2 dni – choć jestem osobą która stara się codziennie gotować coś innego. W tym przypadku – ten sam obiad przez 2 dni – z przyjemnością. Tak samo działa na mnie bigos 😉

Składniki:

1 kg mięsa mielonego

3 torebki ryżu

2 jajka

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1/3 łyżeczki pieprzu

1 cebula

1 duża kapusta

2 marchewki

1 pietruszka – korzeń

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 kostka rosołowa

kawałek selera

2 łyżki śmietany

3 łyżki mąki

 

Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku i startą na tarce cebulę. Mieszamy.

W dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie.

W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką, selerem.

Gdy liście są miękkie wyjmuję je z wody, odkrawam łykowatą twardą część, nakładam łyżką porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później zwijam cały liść.

Do wielkiego garnka wkładam 2 liście z kapusty a na nie układam ciasno zawinięte gołąbki. Gdy zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut.

Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos.

Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis.

golabki