Frytki cukiniowe z sosem czosnkowym


Szybka przekąska.
Cukina to warzywo sezonowe. Szukam sposobu jej wykorzystania. Dań, które mogę z niej zrobić. Dzisiaj na kolację zrobiłam takie frytki.

Składniki:

Cukinia

2 łyżki parmezanu startego na tarce

10 łyżek rozkruszonych płatków kukurydzianych

2 jajka

5 łyżek mąki

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/4 łyżeczki soli

Sos

3 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

1 ząbek rozmiażdżonego czosnku

sól

pieprz

Składniki na sos mieszamy w kubku i przelewamy do miseczki.

Cukinię myjemy, kroimy na słupki (nie obieramy ze skórki, większym cukiniom usuwamy gniazda nasienne).
W talerzu rozbijamy 2 jajka. Dodajemy czosnek i sól, roztrzepujemy widelcem.

W drugim talerzu umieszczamy mąkę.

W trzecim talerzu umieszczamy rozkruszone płatki (ja płatki umieściłam w woreczku, przez woreczek rozbiłam płatki tłuczkiem do mięsa, wysyłałam płatki do talerza). Do płatków dodajemy parmezan.

Słupek kolejno należy otoczyć w mące, później w jajku, następnie w płatkach z parmezanem.
Układamy frytki na kratce z piekarnika, na papierze do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (około 20 minut)