Wspaniały, delikatny, nie za słodki. Polecam 🙂
Składniki:
1 kg twarogu (ja użyłam prawdziwego sera – nie mielonego, dzięki temu sernik miał przyjemne grudki – maż tak lubi)
250 g miękkiego masła
6 jajek
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią (lub cukier waniliowy)
150 ml śmietanki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie suszonych moreli Helio (150g)
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Dodawać stopniowo rozdrobniony ser, następnie cukier z wanilią, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy już na małych obrotach.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka jaj i posiekane na drobno suszone morele.
Delikatnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę serową.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Gdy minie czas, uchylamy delikatnie piekarnik, zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
artykuł sponsorowany