Od jakiegoś czasu staram się gotować bardziej zdrowo, mniej kalorycznie. Warzywa zagościły dumnie na naszym stole, grają teraz pierwsze skrzypce. Biały chleb ustąpił miejsca razowemu z ziarnami, ziemniaki odeszły do lamusa, a słodycze, słodkie napoje i wino do obiadu zastąpiła po prostu woda.
Trochę cierpię, bo bardzo lubię jeść, czasami także kalorycznie 😉 ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna już tuż, tuż…
Składniki:
1 szkl kaszy kuskus
1 szkl wody przegotowanej
szczypta soli
1/2 brokuła
6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy w ziołach
1 cukinia
posiekana natka pietruszki
2 łodygi selera naciowego
pieprz
Brokuł gotuję w osolonej wodzie.
Kuskus umieszczam w rondelku i zalewam wrzącą wodą, dodaję szczyptę soli mieszam, przykrywam i odstawiam na 5 minut.
Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone w kostkę cukinię i pokrojonego w plasterki selera. Chwilę duszę. Dodaję ugotowanego w osolonej wodzie brokuła. Chwilę łączę smaki.
Dodaję warzywa do kuskusa. Wszystko mieszam. Posypuję pietruszką