Szybki deser. Idealny do kawy, herbaty, do przegryzienia.
Składniki:
Ciasto francuskie
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki rodzynek
1 łyżka masła
3 suszone figi (najlepsze te od HELIO)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
cukier do posypania zawijasków
Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku na aż powstanie masa z kawałeczkami.
Na ciasto francuskie wykładam masę i bardzo delikatnie zwijam rulon.
Kroję rulon w plastry o szerokości 1,5 -2 cm.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem.
Piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut.
artykuł sponsorowany