Makaron bardzo pikantny z chorizo, pomidorami i szpinakiem

Uwielbiam proste potrawy, składające się z kilku składników. Uważam, że danie musi bronić się smakiem. Składniki powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie dając wyjątkowy efekt.

Dzisiaj makaron na ostro – bardzo ostro.

Składniki:

ulubiony makaron ugotowany al’dente

2 laski chorizo

2 garstki świeżego szpinaku

1 puszka pomidorów krojonych

1/2 szkl passaty pomidorowej

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

1 łyżka masła

parmezan do posypania makaronu

Masło umieszczam w patelni. Na masło wrzucam pokrojone chorizo. Chwilę smażę. Dodaję szpinak i dusze aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę.

Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

Petarda.