Żeberka na miodzie z piekarnika

Absolutnie fenomenalne. Żeberka na słodko, jednak z wyraźnym smakiem cudownego mięska. Musicie je spróbować. Koniecznie.

Składniki:

żeberka

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

5 łyżek ketchupu – pikantnego jeśli zależy Wam na ostrzejszym smaku, lub łagodnego jeśli macie ochotę, na łagodniejszy smak żeberek

sól

pieprz

olej

Żeberka dzielimy na mniejsze części, solimy, pieprzymy i obsmażamy z obydwu stron. Umieszczamy żeberka w żaroodpornym naczyniu.

Na patelnię na której smażyły się żeberka dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Chwilę duszę. Dodaję miód i ketchup. Gdy cebula się zeszkli i połączy z miodem i ketchupem, wykładam sos z patelni na żeberka. Mieszam tak by żeberka obtoczyły się sosem. Przykrywam naczynie żaroodporne folią aluminiową (można żeberka włożyć także do rękawa do pieczenia). Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godz.

Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, pieczoną kapustą lub tak jak u mnie z ogórkami kiszonymi.

Petarda!!!