Uwielbiam proste potrawy, składające się z kilku składników. Uważam, że danie musi bronić się smakiem. Składniki powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie dając wyjątkowy efekt.
Dzisiaj makaron na ostro – bardzo ostro.
Składniki:
ulubiony makaron ugotowany al’dente
2 laski chorizo
2 garstki świeżego szpinaku
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szkl passaty pomidorowej
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
1 łyżka masła
parmezan do posypania makaronu
Masło umieszczam w patelni. Na masło wrzucam pokrojone chorizo. Chwilę smażę. Dodaję szpinak i dusze aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę.
Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
Petarda.