Torcik z malinami

Ten przepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita.

Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy.

 

Potrzebujemy:

maliny

galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu

 

Składniki na biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

 

Masa:

1 opakowanie śmietany 30% (330 ml)

1 małe opakowanie serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody

Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy dalej.

Do masy dodałam 1/4 szkl galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika).

 

Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy.

Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.

Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu.

Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin 🙂

 

Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę.

Jeśli macie wątpliwość czy torcik się utrzyma, można wyłożyć formę folią spożywczą i wtedy przycisnąć obręczą. Wtedy na pewno masa ani galaretka nie wypłyną.

Chłodzę kilka godzin.

 

Ten torcik jest MEGA.

 

torcik malinowy

torcik malinowy 2