Ten przepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita.
Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy.
Potrzebujemy:
maliny
galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu
Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.
Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).
Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Masa:
1 opakowanie śmietany 30% (330 ml)
1 małe opakowanie serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkami gorącej wody
Śmietanę miksujemy na puszystą pianę, dodajemy cukier puder, serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy dalej.
Do masy dodałam 1/4 szkl galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika).
Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy.
Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu.
Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu.
Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin 🙂
Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę.
Jeśli macie wątpliwość czy torcik się utrzyma, można wyłożyć formę folią spożywczą i wtedy przycisnąć obręczą. Wtedy na pewno masa ani galaretka nie wypłyną.
Chłodzę kilka godzin.
Ten torcik jest MEGA.