Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa.
Widząc śliwki w cenie znacznie niższej niż kilka dni temu szukam w głowie inspiracji na pyszne ciasto.
I tak powstało- szybkie ciacho ze śliwkami idealne do weekendowej kawy 🙂
Składniki:
1 szkl mleka
30 g świeżych drożdży
4 czubate łyżki cukru
500 g mąki pszennej
100 g masła (1/2 kostki)
1 szczypta soli
2 jajka
Mleko podgrzewam aby było ciepłe, wlewam je do miski, dodaję drożdże i cukier. Mieszam odstawiam na 1/2 godziny.
Dodaję pozostałe składniki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wkładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Układam na ciasto śliwki pokrojone na ćwiartki.
Posypuję kruszoną zrobioną z 100 g masła, 1 szkl mąki i 1/2 szkl cukru.
Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.