Lubimy kremy 🙂
A najbardziej lubię je ja.
Mój starszy syn: “Nie będę jadł zupy pieczarkowej – fe”
Po spróbowania pierwszej łyżki zapytał czy zrobiłam wystarczająco dużo żeby mógł wziąć sobie dokładkę 😉
I o to chodzi w zupach krem 🙂 Ukrywam pełnię smaków i wartości odżywcze w małym talerzu przepełnionym smakiem 🙂
Składniki:
10 pieczarek
2 ziemniaki
2 małe marchewki
1 pietruszka korzeń
1 garść pietruszki – natka
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
Na patelnię wrzucam masło, dodaję pokrojoną cebulę. Chwilę smażę, dodaję pokrojone pieczarki, solę..
W tym samym czasie w garnku z wodą (wody tyle by zakryło warzywa) gotuję obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek. Dodaję zawartość patelni. Chwilę gotuję. Doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Gdy warzywa są miękkie, dodaję śmietanę i blenduję.
Podaję z grzankami i usmażonymi na suchej patelni plasterkami pieczarek (nadają fajnego smaku)