Pizza z prosciutto, brokułami, kukurydzą i groszkiem

Wspaniała, z wieloma cudownymi smakami.

A do tego groszek i kukurydza wysokiej jakości od Jamar. Znacie ten duet? 1 puszka dwa cudowne smaki.

 

Składniki:

Ciasto na pizzę:

2 szkl. mąki

750 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

25 g drożdży

1 łyżka oliwy

Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.

 

Dodatki do pizzy:

 

Passata:

passata pomidorowa (około 1 szklanki)

1 ząbek czosnku

1/4 łyżeczki soli

4 listki bazylii

Czosnek rozmiażdżyłam, listki bazylii posiekałam, dodałam do passaty pomidorowej, posoliłam, to moja baza na pizzę.

 

Dodatki:

Prosciutto (około 6 plasterków)

1/2 ugotowanego brokuła

1/2 puszki groszku z kukurydzą Jamar  lub 1 łyżka groszku i 1 łyżka kukurydzy (ale wtedy dużo w puszkach Wam groszku zostaje – ja nie lubię zostawiać w lodówce takich ilości, bo o nich później zapominam i się psują 🙁 )

mozzarella

ser żółty – u mnie gouda – po prostu z takim serem lubimy

kilka listków bazylii

około 8 pieczarek

1/2 cebuli

Pieczarki pokrojone w plastry smażymy z cebulą w piórka, odcedzamy.

 

Ciasto na pizzę rozkładamy na blasze, rozsmarowujemy passatę (nie dojeżdżamy do boków ciasta), posypujemy odrobiną startego żółtego sera, układamy prosciutto, ugotowane brokuły, pieczarki z cebulą, posypujemy wszystko kukurydzą i groszkiem, układamy mozzarellę, posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut lub na funkcji pizza 😉 ja taką posiadam 😉

Podaję z ketchupem i sosem czosnkowym (1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbka rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz)

pizz1

pizza2

pizza3