Cudowny wilgotny sernik ze słonym karmelem. Na fantastycznym spodzie z kruchych ciasteczek. Niebo.
Składniki:
250 g kruchych ciasteczek – ja dałam petitki
50 g masła
Ciastka kruszymy, dodajemy miękkie masło, ugniatamy ręką lub miksujemy. Masło musi połączyć się z ciastkami by powstało ciasto – będzie kruche rozlatujące się. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka- do serników
400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna
2 jajka
3 żółtka
szczypta soli
Ser przekładam arzem z kajmakiem do dużej miski – miksuję by połączyły się jak najlepiej. Dodaję jajka, żółtka i sól- miksuję jeszcze chwilę.
Wykładam masę serową na spód z ciasteczek i piekę przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.
Studzimy sernik w piekarniku, później na blacie. Najlepiej jest włożyć go do lodówki na noc i rano dopiero polać karmelem.
Słony karmel:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
Cukier umieszczam w rondelku o grubym dnie. Ustawiam na ogniu- nie mieszam, od czasu do czasu poruszę rondelkiem. Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor dodaję wodę – uwaga będzie pryskać. Mieszam i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Po około 1 minucie dodać śmietankę – gotować tak około 4 minut po tym czasie dodać masło i sól. Nadal mieszać. Jeśli są grudki można przelać karmel przez sito.
Polewamy ciepłym – nie gorącym karmelem sernik.
artykuł sponsorowany