Kupiłam morele. Wspaniałe, dojrzałe, idealne. Chciałam zatrzymać w słoiczku ich smak. Za kilka miesięcy sprawdzimy czy mi się to udało 😉
1 kg moreli
2 szkl wody
1,5 szkl cukru
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
W garnku gotuję syrop z wody, cukru i soku z cytryny.
Morele płuczę, umieszczam w garnku, zalewam wrzątkiem, czekam 1 minutę. Wylewam wrzątek, wlewam zimną wodę, chwilę czekam. Wylewam wodę. Obieram morele ze skórki, pozbywam się pestek. Obrane morele umieszczam w czystych, wyparzonych słoiczkach.
Zalewam syropem. Zakręcam szybko słoiczki, pasteryzuję 20 minut.
(Pasteryzacja: w garnku z wodą umieszczam słoiki tak by siebie nie dotykały, woda powinna sięgać do 3/4 słoika. Na dno garnka można dać ściereczkę, żeby słoiki nie dotykały dna – czasami mogą pęknąć przy bezpośrednim kontakcie z dnem garnka, ciężko też domyć garnek po pasteryzacji – robią się kółka na dnie – średnica dna słoika)