W zasadzie to eksperyment, ale całkiem udany 😉 Smaczny ketchup – ciut inny niż ten który spożywamy na co dzień.
Składniki:
2 duże cukinie
2 cebule
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szkl cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostej
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. passaty
1/2 szkl octu 10%
Cukinię obrać, wyjąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Posolić cukinię z cebulą, zostawić na całą noc.
Rano odcisnąć wodę. Dodać cukier i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować 20 minut.
Dodać paprykę słodka i ostrą, koncentrat, passatę, ocet i gotować przez 15 minut. Zblendować i wkładać do słoiczków. Szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem.
Nie trzeba pasteryzować.