Ketchup z cukinii

W zasadzie to eksperyment, ale całkiem udany 😉 Smaczny ketchup – ciut inny niż ten który spożywamy na co dzień.

Składniki:

2 duże cukinie

2 cebule

1/2 łyżeczki soli

1 1/2 szkl cukru

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostej

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1/2 szkl. passaty

1/2 szkl octu 10%

Cukinię obrać, wyjąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Posolić cukinię z cebulą, zostawić na całą noc.

Rano odcisnąć wodę. Dodać cukier i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować 20 minut.

Dodać paprykę słodka i ostrą, koncentrat, passatę, ocet i gotować przez 15 minut. Zblendować i wkładać do słoiczków. Szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem.

Nie trzeba pasteryzować.

kethup z cukinii