Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone

Bardzo soczysty, bardzo aromatyczny kurczak. Rodzina powiedziała: “pyyyyszne”. Więc chyba warto spróbować 🙂

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

7 dojrzałych pomidorów

8 kaparów

8 oliwek czarnych

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

sól

pieprz

10 listków bazylii

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka octu (ja dałam ocet z owoców granatu od Look Food, bo go uwielbiam, ale może być ocet winny)

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki serka mascarpone

słodka papryka czerwona

olej

makaron

Do rondelka wlewam trochę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaję pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażę, dodaję pomidory (sparzam, wydrążam gniazda nasenne, kroję w kostkę)

Smażę aż woda z pomidorów trochę odparuje. Dodaję posiekane kapary, pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dodaję sól, pieprz. Zdejmuję z ognia. Dodaję serek mascarpone – mieszam.

Filet z kurczaka oczyszczam, kroję każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju.

Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Podaję z ugotowanym makaronem.

artykuł sponsorowany

filet1

filet2