Cena pomidorów jest bardzo przystępna. W sklepie 1,80 zł na targowicy nawet po 0,50 zł.
Warto więc zrobić własne suszone pomidory. Smak nieporównywalny. Sami decydujecie co ma znaleźć się w słoiczku. Można dodać bazylię, oregano, czosnek, ziarna dyni, żurawinę, chilli, bawcie się smakiem, komponujcie swoje słoiczki z suszonymi pomidorami 🙂
Składniki na 4 słoiczki suszonych pomidorów:
20 niewielkich pomidorów
1,5 szkl. oleju słonecznikowego
1/2 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
sól
Pomidory myję, kroję na pół, łyżką wyciągam gniazda nasienne, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solę.
Wkładam do piekarnika – góra, dół, termoobieg 90 stopni na 1,5 godziny. Na początku piekarnik zamknięty, później lekko uchylony.
Jeśli chodzi o temperaturę piekarnika i sam piekarnik- każdy jest inny. U mnie sprawdziła się właśnie taka metoda. Sprawdzajcie swoje pomidory czy skórka się im marszczy, czy się rzeczywiście suszą a nie pieką.
Po wysuszeniu przekładam pomidory do miski, dodaję bazylię i oregano. Podrzucam pomidory w misce, żeby składniki oblepiły pomidory. Przekładam pomidory do słoików.
W rondelku podgrzewam olej z oliwą. Gorącym olejem zalewam pomidory. Będą skwierczeć i robić się brązowe, pomidory zwiększą też swoją objętość więc należy zostawić miejsce w słoiczku – olej 05 cm ponad warstwą pomidorów. Zakręcam szybko słoiczki. Odwracam do góry dnem.
artykuł sponsorowany