Bardzo soczysty, bardzo aromatyczny kurczak. Rodzina powiedziała: “pyyyyszne”. Więc chyba warto spróbować 🙂
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
7 dojrzałych pomidorów
8 kaparów
8 oliwek czarnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
10 listków bazylii
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu (ja dałam ocet z owoców granatu od Look Food, bo go uwielbiam, ale może być ocet winny)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki serka mascarpone
słodka papryka czerwona
olej
makaron
Do rondelka wlewam trochę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaję pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażę, dodaję pomidory (sparzam, wydrążam gniazda nasenne, kroję w kostkę)
Smażę aż woda z pomidorów trochę odparuje. Dodaję posiekane kapary, pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dodaję sól, pieprz. Zdejmuję z ognia. Dodaję serek mascarpone – mieszam.
Filet z kurczaka oczyszczam, kroję każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju.
Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Podaję z ugotowanym makaronem.
artykuł sponsorowany