Uwielbiam bigos, lubię kapuśniak. To są moje smaki. moi synowie nie przepadają, więc musiałam przygotować im coś innego. Ty razem to był obiad dla mnie – egoistycznie – moje pyszności.
Składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
kość wędzona
1/4 główki kapusty
20 dag wędzonego boczku
2 marchewki
1 cebula
6 ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Koperek
Do garnka wlałam wodę. Dodałam skrzydełka, kość wędzoną i gotowałam przez 40 minut.
W misce przygotowałam sobie posiekaną kapustę, 1 cebulę obraną (w całości), 2 marchewki pokrojone w plastry, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, boczek pokrojony w kostkę. Dodałam wszystko do garnka. Uzupełniłam wodą tak, by przykryła warzywa. Gotowałam przez kolejne 30 minut. Po tym czasie doprawiłam solą, pieprzem, koncentratem. Na koniec gotowania dodałam posiekany koperek.
Najlepiej smakuje następnego dnia.