Czasami w sklepie coś zobaczę, jakiś produkt, składnik i zaczynam w ustach czuć smak potrawy, którą z nim przygotuję. Tak było z gnocchi. Musiałam je kupić. Do tego filet z kurczaka, pomidory i wyszło całkiem smacznie 😉
Składniki:
gnocchi
15 pomidorków koktajlowych
2 filety z kurczaka
1/2 słoika suszonych pomidorów
1/2 szkl. passaty pomidorowej
duża garść świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
świeżo posiekana natka pietruszki
parmezan – u mnie wiórki – do posypania dania
Na głębokiej patelni na maśle podsmażyłam fileta z kurczaka. Dodałam rozgnieciony czosnek, szpinak. Chwilę dusiłam. Dodałam passatę, pomidorki, szuszone pomidory posiekane drobno. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam natkę pietruszki.
W oddzielnym garnku ugotowałam w osolonej wodzie gnocchi.
Gdy gnocchi stały się miękkie, odcedziłam je i dodałam do sosu. Wymieszałam wszytsko przez chwilkę jeszcze dusząc – gnocchi wspaniale oblepiły się sosem.
Podałam z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.