Zaskakujące połączenie smaku. Słodka marchewka, z kwaśną pomarańczą i ostrym imbirem. To zupa według przepisu Michała Bałazy Ambasadora Kulinarnego Polski. Miałam przyjemność gotować z Panem Michałem podczas warsztatów kulinarnych 23 września 2016 w Restauracji Kulisy przy Hotelu Falcon w Rzeszowie.
Składniki:
1 łyżka masła klarowanego
1l wody
500 g marchewek
mała cebula
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chilli
kawałek imbiru
sok z pomarańczy
50 ml mleczka kokosowego
przyprawy: majeranek, sól morska, pieprz czarny, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
Na patelni poddusimy na maśle cebulę oraz czosnek i imbir. Marchewki obrane gotujemy w wodzie. Zmiksowałam wszystko dodając przyprawy. Gotujemy jeszcze parę minut i dodajemy sok z pomarańczy oraz mleczko kokosowe.