Dorsz w szynce parmeńskiej podawane z kaszą burgul

Wyjątkowe danie przygotowane pod okiem Michała Bałazy Ambasadora Kulinarnego Polski i Sebastiana „Szromu” Schrom uczestnika trzeciej edycji Hell’s Kitchen. Danie powstało podczas warsztatów kulinarnych 23 września 2016 w Restauracji Kulisy przy Hotelu Falcon w Rzeszowie.

 

warsztaty

 

Składniki:

dorsz

szybka parmeńska

plasterek limonki

pasta chilli thai

buraki

jogurt

cukinia

kasza bulgur

sok z cytryny

sól

cukier

oliwa

 

Dorsza smarujemy pasą chilli thai lekko solimy, pieprzymy, zawijamy w szynkę parmeńską wraz z plasterkiem limonki. Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C.

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie.

Buraki gotujemy w wodzie w skórce. Po wyjęciu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy d nich sól, cukier, pieprz, odrobinę jogurtu naturalnego i oliwy.

Na talerz wykładamy dorsza, kaszę bulgur zawiniętą w cienkie plastry cukinii, dodajemy buraka.