Któż nie lubi jajek. Na twardo, na miękko, sadzone, po wiedeńsku, ale w tym wypadku ala Monika 😉 omlet na wypasie. Gdy nazywa się danie w ten sposób, to dziecko zajada, nawet gdyby mu nie smakowało 😉 w końcu matka się napracowała 😉
Składniki:
4 jajka
8 czarnych oliwek
4 zielone oliwki
papryka czerwona szpiczasta
2 plasterki ulubionej szynki
1 plasterek żółtego sera
5 pomidorków koktajlowych
masło i olej do smażenia
sól
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojony drobno ser żółty. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki, kilka plasterków szpiczastej papryki, dodajemy sól, pieprz, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z odrobiną oleju (do masła dodaję olej dzięki temu masło nie będzie się paliło).
Wylewamy na rozgrzany tłuszcz masę jajeczną z dodatkami, przykrywamy patelnię pokrywką. Po chwili przekładamy omlet na 2 stronę.
Podajemy z pomidorkami przekrojonymi na pół i posypany pietruszką.