Miękkie pierniczki. Od razu do jedzenia.

To był HIT świąt. Zjedliśmy ich bardzo dużo. Zapach wiele dni rozchodził się po mieszkaniu. Można robić je o każdej porze roku 😉 Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

200 ml śmietany kremówki
100 g margaryny
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżki powideł śliwkowych
1 szkl. cukru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao

4 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

Do rondelka dodajemy śmietanę kremówkę, margarynę, przyprawę do piernika, powidła, cukier, miód, cynamon i kakao. Rozpuszczamy wszystko na wolnym ogniu cały czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy mąkę, sodę, jajka i mieszamy najpierw łyżką a później wyrabiamy ręką.
Przekładamy masę do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki, dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach przez 12 minut.
Można ozdobić lukrem.
Lukier:
100 g cukru pudru
2-3 łyżek wody lub soku z cytryny
Mieszamy, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

Film jak wykonać pierniczki dostępny tutaj: