Wspaniała, z wieloma cudownymi smakami.
A do tego groszek i kukurydza wysokiej jakości od Jamar. Znacie ten duet? 1 puszka dwa cudowne smaki.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
2 szkl. mąki
750 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
1 łyżka oliwy
Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut.
Dodatki do pizzy:
Passata:
passata pomidorowa (około 1 szklanki)
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
4 listki bazylii
Czosnek rozmiażdżyłam, listki bazylii posiekałam, dodałam do passaty pomidorowej, posoliłam, to moja baza na pizzę.
Dodatki:
Prosciutto (około 6 plasterków)
1/2 ugotowanego brokuła
1/2 puszki groszku z kukurydzą Jamar lub 1 łyżka groszku i 1 łyżka kukurydzy (ale wtedy dużo w puszkach Wam groszku zostaje – ja nie lubię zostawiać w lodówce takich ilości, bo o nich później zapominam i się psują 🙁 )
mozzarella
ser żółty – u mnie gouda – po prostu z takim serem lubimy
kilka listków bazylii
około 8 pieczarek
1/2 cebuli
Pieczarki pokrojone w plastry smażymy z cebulą w piórka, odcedzamy.
Ciasto na pizzę rozkładamy na blasze, rozsmarowujemy passatę (nie dojeżdżamy do boków ciasta), posypujemy odrobiną startego żółtego sera, układamy prosciutto, ugotowane brokuły, pieczarki z cebulą, posypujemy wszystko kukurydzą i groszkiem, układamy mozzarellę, posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut lub na funkcji pizza 😉 ja taką posiadam 😉
Podaję z ketchupem i sosem czosnkowym (1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbka rozmiażdżonego czosnku, sól, pieprz)