Zupa krem z pomidorów

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka korzeń

1 łyżka natki pietruszki

6 dojrzałych pomidorów

10 listków bazylii

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

papryka chilli mielona

śmietana 18%

1 łyżeczka przyprawy warzywnej Plenus – naturalna – skład: pasternak, marchew, cebula, kurkuma, pietruszka nać, pieprz czarny, lubczyk nać, czosnek, kolendra, kozieradka,  sól, kminek, cynamon, kmin, imbir, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chilli.

Do garnka z wodą wrzucamy obrane i pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Ja dodałam przyprawę naturalną Plenus (możecie ją kupić tutaj>> www.galeriaherbat.pl za 2,99 zł) i dodałam trochę soli. Wy możecie zrobić bulion warzywny lub mięsny. Chwilę gotujemy.

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę dusimy. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę – bez skórki i gniazd nasiennych. Chwilę smażymy, dodajemy rozmiażdżony czosnek.

Do garnka wrzucamy zawartość patelni, mieszamy, gotujemy, dodajemy pieprz i chilli.

Gdy warzywa są miękkie dodajemy natkę pietruszki i bazylię i blendujemy.

Podajemy z kleksem śmietany 18% i bagietką czosnkową.

artykuł sponsorowany

zupa krem z pomidorów