Podczas gotowania tej zupy pachnie wspaniale w całym domu. Spróbujcie – jest pyszna.
Składniki:
4 pomidory
2 papryki czerwone
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki soli
pieprz
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka serka mascarpone
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na patelni z oliwą podsmażam cebulę pokrojoną w duże piórka, czosnek w kawałki, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Chwilę smażę aż warzywa nabiorą aromatu. Wrzucam do garnka z wodą.
Dodaję pokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych.
Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję.
Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję.
Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%.