Zupa krem paprykowo-pomidorowa

Podczas gotowania tej zupy pachnie wspaniale w całym domu. Spróbujcie – jest pyszna.

Składniki:

4 pomidory

2 papryki czerwone

1 marchewka

1 pietruszka korzeń

1 kostka rosołowa

1/2 łyżeczki soli

pieprz

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżka serka mascarpone

1/2 cebuli

1 duży ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na patelni z oliwą podsmażam cebulę pokrojoną w duże piórka, czosnek w kawałki, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Chwilę smażę aż warzywa nabiorą aromatu. Wrzucam do garnka z wodą.

Dodaję pokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych.

Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję.

Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję.

Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%.

 

zupa krem z papyki