Zapiekany bakłażan

Fantastyczna przekąska, choć u nas był to obiad. Baaardzo dobry obiad 😉

 

Składniki:

bakłażan

1 pomidor

1 kulka mozzarelli

oliwa z oliwek

sól

pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

kilka listków bazylii

Bakłażana przekrawamy na pół, usuwamy zielone ogonki. Umieszczamy bakłażana w naczyniu żaroodpornym. Na głębokość około 1 cm kroimy ziarenka bakłażana – miąższ. Uważamy by nie przebić skórki. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą z oliwek.

Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy 1 łyżką oliwy wymieszaną z rozgniecionym ząbkiem czosnku, układamy na przemian pomidory w plastrach i plasterki mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, solimy, pieprzymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy z listkami bazylii.

 

baklazan5

baklazan3

baklazan2

baklazan