Szybki obiad, kolacja, danie w 15 minut. Wystarczy kilka składników a smak… niepowtarzalny.
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki
20 dag startego na grubych oczkach sera żółtego
1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
pietruszka
2 jajka
sól
pieprz
Ciasto wykładamy na formę do tarty. W misce rozbijamy jajko, dodajemy starty żółty ser, solimy, pieprzymy. Do tarty – na spód ciasta dodajemy poszarpaną szynkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, zalewamy wszystko jajkiem z serem, posolonym i z dodatkiem pieprzu. Na wierzch układamy pomidory pokrojone w plastry.
Zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można podać z sosem czosnkowym (śmietana 18%, majonez, 1 ząbek czosnku, sól pieprz)