Stroganow lekki na rosołku

Nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia. Goście szybko zjedli zupkę w całości 🙂

Ja strogonowa robię tak 🙂

Składniki:

1/2 kg schabu

1/2 kg szynki

2 filety z kurczaka

2 papryki czerwone

1 papryka zielona

1 papryka żółta

pieczarki

seler naciowy

koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki)

musztarda (1 łyżeczka)

majeranek suszony

posiekana natka pietruszki

olej

sól

pieprz

Do wielkiego garnka wlewam wodę – gotuję ją.

Na oleju smażę pokrojony w kostkę schab. Odrobinę go solę. Gdy schab jest usmażony, przekładam go do durszlaka, żeby pozbyć się oleju. Przekładam schab do garnka, by się gotował.

Na tą samą patelnię wlewam olej, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę – smażę, odcedzam, przekładam do garnka.

To samo robię z filetem.

Na patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę i dodaję do garnka z mięsem.

Na patelnię dodaję pieczarki, smażę dodaję bez oleju do garnka.

Pozwalam warzywom i mięsu by chwilę się pogotowały – około 30 minut. Dodaję koncentrat, musztardę, sól, pieprz, natkę i majeranek. Chwilę jeszcze gotuję.

Takiego lekkiego strogonowa podaję ja 😉

strogonow