Szybki serniczek, bardzo dobry.
Składniki:
100 g cukru pudru
60 g masła
500 g białego sera – przepuścić 2 razy przez maszynkę, lub można użyć gotowego do serników
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
okrągłe biszkopty
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (czyli z połowy wody podanej na opakowaniu). Odstawiam do wystygnięcia.
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 375 ml gorącej wody – odstawiam do wystygnięcia.
Do miski wsypuję cukier puder i rozpuszczone masło – miksuję. Dodaję stopniowo ser, nadal miksuję. Dodaję tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Nadal miksuję.
Tortownicę wykładam folią spożywczą (boję się że masa gdzieś ucieknie 😉 ale jeśli macie dobre tortownice ten etap możecie pominąć. Spód tortownicy wykładam biszkoptami. Na biszkopty wylewam masę serową.
Wkładam do lodówki do czasu stężenia (u mnie wystarczyła 1 godzina).
Gdy masa serowa jest już stabilna wykładam na nią połówki brzoskwiń i zalewam tężejącą galaretką wiśniową.
Wkładam do lodówki na kolejną godzinę.
Jak wyjąć ciasto z tortownicy i usunąć folię spożywczą?
Najpierw rozpięłam brzegi. Łopatką do ciasta i długim nożem przeniosłam wraz z folią sernik na talerz. Folię odsunęłam od brzegów sernika, włożyłam nóż pod biszkopty i powoli wycofałam folię unosząc delikatnie ciasto.
Szybki, pyszny deser 🙂