Ulubione danie mojej najmłodszej pociechy.
Jest życzenie – jest realizacja 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
sól
pieprz
mąka
olej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
śmietana ok 2 łyżki
1/3 łyżeczki musztardy
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie, paprykę, sól, pieprz. Mieszam, formuję kulki. Kulki obtaczam w mące i smażę z każdej strony na oleju.
W rondelku gotuję wodę z dodatkiem 1 pietruszki – korzeń, 1 marchewki – pokrojonej w małe kawałki i kawałka selera, dodaję także 1 obrany ząbek czosnku i 1/2 małej cebuli. Gotuję wywar warzywny, dodaje trochę soli i pieprzu do smaku.
Obsmażone klopsiki przekładam do wywaru warzywnego, chwilę gotuję. Najlepiej gdy wszystkie klopsiki są przykryte wywarem. Gotuję około 20 minut.
W małym kubeczku umieszczam 2 łyżki śmietany, dodaję 1 łyżkę mąki, trochę wody. Mieszam. Dodaję do klopsików by zagęścić sos. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem a także musztardę – nada ostrości potrawie.
Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami z masełkiem i śmietaną – takie lubi najbardziej moja pociecha.