Klopsiki w sosie śmietanowym

Ulubione danie mojej najmłodszej pociechy.

Jest życzenie – jest realizacja 🙂

Składniki:

500 g mięsa mielonego

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

sól

pieprz

mąka

olej

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

śmietana ok 2 łyżki

1/3 łyżeczki musztardy

Mięso mielone przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą namoczoną w wodzie, paprykę, sól, pieprz. Mieszam, formuję kulki. Kulki obtaczam w mące i smażę z każdej strony na oleju.

W rondelku gotuję wodę z dodatkiem 1 pietruszki – korzeń, 1 marchewki – pokrojonej w małe kawałki i kawałka selera, dodaję także 1 obrany ząbek czosnku i 1/2 małej cebuli. Gotuję wywar warzywny, dodaje trochę soli i pieprzu do smaku.

Obsmażone klopsiki przekładam do wywaru warzywnego, chwilę gotuję. Najlepiej gdy wszystkie klopsiki są przykryte wywarem. Gotuję około 20 minut.

W małym kubeczku umieszczam 2 łyżki śmietany, dodaję 1 łyżkę mąki, trochę wody. Mieszam. Dodaję do klopsików by zagęścić sos. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem a także musztardę – nada ostrości potrawie.

Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami z masełkiem i śmietaną – takie lubi najbardziej moja pociecha.

klopsiki