Sałatka jarzynowa – wielowarzywna

Jak zwał, tak zwał. Królowa rodzinnych uroczystości. Na imieninach u cioci, na stole u babci, serwowana przez mamę podczas zjazdów rodzinnych. Ponadczasowa. Niezmiennie gości na naszych stołach.

Pamiętacie skład?

4 ziemniaki
3 marchewki
1 pietruszka
5 jajek
1/2 cebuli
4 ogórki kiszone
1/2 jabłka
1 puszka zielonego groszku
majonez
100 g gęstej śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę myję (nie obieram) i wkładam do garnka z osoloną wodą. Gotuję około 45 minut do miękkości. Studzę, obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Jajka gotuję na twardo. Kroję w kostkę, dodaję do warzyw.

Cebulę, ogórki i jabłko obieram i kroję w kostkę. Dodaję do miski z warzywami i jajkiem.

Dodaję sól, pieprz i majonez wymieszany ze śmietaną i musztardą.