Znane, lubiane danie.
Odkąd pamiętam rządziła na stole podczas każdej imprezy rodzinnej.
Składniki:
Filety białej ryby – może być dorsz – ja najczęściej go używam, ale także polecam, morszczuka, miruny, mintaja ryba może być mrożona albo świeża
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
1 mały por
1 łyżeczka soli
3 jajka
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
pieprz
papryka słodka
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia ryby
bułka tarta do panierki lub mąka
Rybę solę, pieprzę, smażę obtoczoną w jajku i w bułce. Odstawiam na talerz – ryba czeka 🙂
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa, chwilę smażyć. Dodać wodę z gotujących się warzyw- około 1/3 szklanki i koncentrat.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką.
Warzywa ułożyć na rybie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smak warzyw przejdzie do ryby.