Czasami przychodzą takie smaki z lat osiemdziesiątych. Wtedy sięgam po sprawdzony przepis mamy i działam 🙂
2 nogi wieprzowe
1 golonka
2 udka z kurczaka
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
sól i pieprz
40 g żelatyny
2-3 jajka ugotowane na twardo
ocet do podania
Nogi należy przekroić na pół. Umieścić w garnku razem z golonką, zalać wodą. Dodajemy sól (sporo soli), liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie dodajemy kurczaka i pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Dolewamy wody w razie potrzeby.
Po 3 godzinach wyjmujemy mięso i kroimy w kostkę. Wywar przelewamy przez sito. Wywar wstawiamy jeszcze na chwilę na ogień, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę.
Przelewamy wywar do małych miseczek, dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, pokrojone w plastry jajka. Odstawiamy miseczki do wystudzenia, gdy będą chłodne wkładamy je do lodówki.
Podajemy z octem- jeśli ktoś chce może sobie nim polać galaretę.