Składniki:
filet z kurczaka
kilka plasterków szynki
kilka plasterków sera żółtego (gouda, albo edamski)
1 łyżka masła
bazylia
zioła prowansalskie
czosnek (2 ząbki- rozmiażdżone)
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
Filet z kurczaka umyć i pokroić wzdłuż jak na kotlety. Lekko rozbić. Każdy kawałek wysmarować masłem, następnie posmarować czosnkiem i posypać bazylią oraz ziołami prowansalskimi. Na każdy kawałek ułożyć plasterek serka żółtego i plasterek szynki. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką – u mnie sałata masłowa ze szczypiorkiem, rzodkiewką, śmietaną.