Składniki na ciasto:
1 szkl. ciepłego mleka
40 g drożdży świeżych
1/4 szkl. cukru
1/2 kg mąki
80 g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko
Masa serowa:
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 kg sera białego półtłustego
1/2 szkl. śmietany 18%
1 rozmącone białko do posmarowania bułeczek
Ciepłe mleko wlewam do miski, dodaję cukier, 5 łyżek mąki – odstawiam na chwilę do wyrośnięcia – na około 30 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki – mieszam, wałkuję wałeczek i dzielę go na 16 kawałków.
Z każdego kawałka formuję kulkę, kładę ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zgniatam. Pozostawiam placuszki do wyrośnięcia.
Ułożyła je na 2 blachach.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Masa:
Do miski wbijam jajko i dodaję cukier. Chwilę miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję delikatnie lub mieszam łyżką.
Placuszki leżące na blasze przyciskam na środku szklanką by powstało zagłębienie. Do zagłębienia wkładam masę serową. Smaruję brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Piekę przez około 15-20 minut.