Absolutnie fenomenalne, mięciutkie. Doskonały dodatek do porannej kawy. Z porcji wychodzi 16 rogalików, więc jest się czym dzielić 🙂
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 g drożdży świeżych
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
50 g roztopionego masła
1/2 puszki masy krówkowej – u mnie Helio – jest najlepsza 🙂
cukier puder – do posypania
białko z 1 jajka – do posmarowania rogalików
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru (z całej ilości 1/3 szkl), 1 łyżkę mąki. Mieszamy do czasu aż drożdże się rozpuszczą. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia – na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (resztę cukru, mąki, masło, jajka), mieszamy ciasto, Formujemy kulkę, zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy okrągły placek i dzielimy go na 8 części. Na każdą część przy któtszym boku powstałego trójkąta układamy 1 łyżeczkę masy krówkowej. Zawijamy rogaliki zaczynając od miejsca gdzie jest masa.
Rogaliki układamy na blasze, na papierze do pieczenia.
Tak przygotowane rogaliki (16 szt) przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 -20 minut – do zrumienienia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
artykuł sponsorowany