Risotto z borowikami

O mamusiu. Ależ to było cudowne danie.

Składniki:

10 kawałków suszonych borowików
ok. 1 litr bulionu jarzynowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła
150 g świeżych lub mrożonych borowików
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
80 ml białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek tartego Parmezanu

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu. Świeże (lub mrożone) borowiki pokroić na plasterki, dodać do zeszklonej cebuli. Dodać ryż. Dusić pod przykryciem. Dodać wino i gotować 2 minuty, aż wino wyparuje. Następnie wlać bulion – 1 łyżkę wazową i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać. Dolać kolejną łyżkę bulionu i czynność powtarzać przez 17 minut.
Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Nie musimy wykorzystywać całego bulionu. Dodaję starty parmezan do ryżu i 3 łyżki masła i dodatkowo posypuję parmezanem po wyłożeniu na talerz.