Oryginalny ragout to potrawka z mięsa lub warzyw pokrojonych w jednakowe kawałki, duszonych w wywrze z warzyw, wywarze rybnym lub mięsnym.
U mnie ragout trochę po mojemu, lecz gwarantuję Wam, że jest obłędne.
Składniki:
3 filety z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pokrojonych
1 garść czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
3 gałązki tymianku
kasza bulgur
olej
sól
pieprz
Składniki na panierkę do fileta:
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
12 łyżeczki papryki wędzonej
Mąkę, paprykę słodką, sól, pieprz, wędzoną paprykę – umieszczamy w misce.
Filet z kurczaka kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski z mąką i przyprawami. Poruszamy miską, mieszamy rękami, by filet był otoczony mąką.
Na patelnię wlewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka.
W drugiej patelni szklimy cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i kawałki usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki czarne oliwki, posiekane kapary, tymianek, puszkę pomidorów. Mieszamy, chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowaną (według czasu podanego na opakowaniu) kaszą bulgur.
Pyszne 🙂