Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-czosnkowym

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, a to dlatego, że to jedno z najdelikatniejszych mięs, które szybko osiąga idealny poziom miękkości. Moja wersja jest podawana z ryżem i jest jednym z ulubionych dań moich bliskich.

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki

2 ząbki czosnku

1 mała marchewka

sól

pieprz

ryż

2 łyżki oleju

Polędwiczki kroję w plastry i krótko smażę na oleju. Przekładam je do rondelka i zalewam wodą, tak by woda je przykryła. Gotuję około pół godziny. Po tym czasie dodaję sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i startą na tarce małą marchewkę. Duszę tak jeszcze około 10 minut. W kubeczku rozcieram śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlewam do rondelka z polędwiczkami. Gotuję.

Podaję z ryżem.