Jeden z najłatwiejszych deserów. Brzmi dumnie, podawany w większości znanych i cenionych restauracji i u mnie w domu 🙂 Banalnie prosty i zawsze wychodzi, niekoniecznie bokiem 🙂
Składniki:
300 ml śmietany kremówki 36%
1 laska wanilii
4 żółtka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki cukru do skarmelizowania (ja używa brązowego cukru)
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać ziarenka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystudzenia.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, tak by zrobiły się jaśniejsze. Dodajemy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Przekładamy masę do foremek żaroodpornych i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 100ºC.
Wystudzić krem do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem posypać brązowym cukrem. Cukier opalić palnikiem, by się skarmelizował tworząc brązową skorupkę.
Proste, szybkie, polecam.