Creme Brulee

Jeden z najłatwiejszych deserów. Brzmi dumnie, podawany w większości znanych i cenionych restauracji i u mnie w domu 🙂 Banalnie prosty i zawsze wychodzi, niekoniecznie bokiem 🙂

Składniki:

300 ml śmietany kremówki 36%

1 laska wanilii

4 żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

3 łyżki cukru do skarmelizowania (ja używa brązowego cukru)

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać ziarenka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystudzenia.
W misce utrzeć żółtka z cukrem, tak by zrobiły się jaśniejsze. Dodajemy stopniowo śmietankę cały czas mieszając. Przekładamy masę do foremek żaroodpornych i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 100ºC.

Wystudzić krem do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem posypać brązowym cukrem. Cukier opalić palnikiem, by się skarmelizował tworząc brązową skorupkę.

Proste, szybkie, polecam.