Polędwiczki w sosie śmiatanowo – borowikowym

Wspaniały spacer po lesie. W koszyku mnóstwo skarbów. Przepiękne zdrowiutkie prawdziwki.

Na myśl od razu przyszedł mi najłatwiejszy sposób ich przyrządzenia: w sosie śmietanowym. Do tego delikatne polędwiczki. Poezja smaku.

Składniki:

polędwiczki wieprowe

1 cebula

1 łyżka masła

kilka prawdziwków (ja dodałam 6 średnich)

sól

pieprz

śmietana 30%

olej

Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozmiażdżam ręką. Smażę na oleju z obydwu stron – krotko do czasu aż polędwiczki zmienią kolor. Odkładam polędwiczki na talerz.

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę duszę. Dodaję oczyszczone i pokrojone w kawałki prawdziwki. Solę, pieprzę. Dodaję śmietanę 30% i polędwiczki. Dusze tak kilka minut, podaję z ziemniakami.

Pyyycha.

poledwiczki