Składniki na ciasto naleśnikowe:
mleko
mąka
soda oczyszczona
1 jajko
2 łyżki oleju
sól, cukier
Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa.
Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.
Składniki na farsz do naleśników:
500 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki sera żółtego
sól
pieprz
olej
Na oleju smażę pokrojoną w kostkę cebulę do czasu aż się zeszkli. Dodaję pokrojone drobno pieczarki. Duszę, dodaję trochę soli i pieprzu.
Na usmażony naleśnik nakładam farsz – na środek naleśnika. Posypuję serem żółtym. Zawijam boki naleśnika a później zwijam naleśnik w rulon.
Panieruję naleśniki w jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor. Podaję z barszczem czerwonym.