Warzywa sezonowe to najlepszy pomysł na obiad. Chętnie korzystam z propozycji sklepów, które kuszą promocjami 🙂 Gdy mam okazję kupić cukinię w dobrej cenie nie waham się ani chwili. Placki z cukinii znikają ze stołu w kilka chwil. Polecam.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 duży ziemniak
1/4 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
garść posiekanej natki pietruszki
5 łyżek mąki
olej do smażenia
Cukinię myję, nie obieram ze skórki, tylko odcinam końcówki. Trę cukinię na tarce o dużych oczkach. Ziemniaka obieram ze skórki, również ścieram na tarce.
Umieszczam starte warzywa w misce, dodaję pozostałe składniki.
Dodaję więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.
Masa ma być gęsta.
Smażę placuszki na oleju. Wychodzi około 15 placuszków.
Podaję z serem:
30 dag sera baiłego
3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 duży ogórek – obrany ze skórki, starty na tarce o dużych oczkach
sól do smaku
Z powyższych składników robię serek z którym podaję placki. Taki sam serek robię do grilla. Polecam. Fantastycznie smakuje.