Pieczony kalafior z sosem czosnkowym

Szybka, pyszna przekąska.

Składniki:

1 kalafior

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

pieprz

2 łyżki maonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

oliwa

pieprz

sól

Kalafior dzielę na części odrywając różyczki. Wkładam do miski. Posypuję papryką czerwoną, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, dodaję około 4 łyżek oliwy. Mieszam.

Wykładam kalafior na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

W miseczce łączę majonez, jogurt, rozmiażdżony czosnek, sól, pieprz.

Najlepiej smakuje zajadany palcami – moczony w czosnkowym sosie 😉

pieczony kalafior